Katinka Rutjens

Katinka Rutjens, co-founder LTA:NL
Ik ben in 1985 opgeleid als niveau 5 verpleegkundige en heb 21 jaar in de verstandelijk gehandicaptenzorg gewerkt. Eerst als verpleegkundige, waarvan de laatste 16 jaar als sectorhoofd. Het laatste jaar ben ik werkzaam geweest als docent verpleegkunde. Vanaf 2006 heb ik de overstap gemaakt naar een fabrikant van compressiehulpmiddelen (Varodem). Ik ben begonnen als vertegenwoordiger en productspecialist en mijn taken uitgebreid naar het (mede)ontwikkelen van producten en samenstellen van cursussen. In 2014 heb ik de Varodem Academy opgericht en verder vorm gegeven. In 2018 heb ik samen met Jane Wigg (UK) en René de Klerk de stichting’ lymphoedema training academy Nederland’ (LTA:NL) opgericht. Namens de LTA:NL organiseer en doceer ik post-HBO cursussen voor huid- en oedeemfysiotherapeuten. Waaronder de ‘Fill’-en ‘Flush’ cursus, wat tegenwoordig AMCO (advanced management chronisch oedeem) heet. Vanaf 01-11-2021 ben ik mede-eigenaar van School of Skills, die bij- en nascholingen samenstelt en aanbiedt aan zorgprofessionals op het gebied van oedeem, oedeemgerelateerde aandoeningen en compressie. Ik vind het fantastisch om op een onderbouwde manier alle kennis en wetenschap die is opgedaan in de voorgaande jaren te bundelen in zowel theoretische als praktische scholingen. Gekscherend noem ik mezelf ‘oedeem en compressofiel’ omdat mijn passie voor deze tak van sport is uitgegroeid tot een niet te stoppen honger naar informatie die ik weer kan overbrengen op onze cursisten.

Passie voor compressie

In deze zeer praktisch ingestoken sessie nemen Rosa Mennes, verpleegkundige en onderzoeker bij het Radboudumc, Edith Hagedoren en Katinka Rutjens je mee op het gebied van compressietechniektraining en zelfredzaamheid bij therapeutische elastische kousen in de wereld van compressietechniek. Er is een nieuwe richtlijn in de maak over compressietechnieken in de wijkverpleging en deze twee onderwerpen komen aan bod in de richtlijn. Na een korte inleiding waarin we de belangrijkste punten rondom compressietechniek in de wijkverpleging op een rij zetten, steek je zelf de handen uit de mouwen. We gaan aan de slag met compressief zwachtelen met een drukmeter zodat je kunt zien welke druk behaald wordt. Ook krijg je de laatste informatie over en oefen je met diverse hulpmiddelen om zelf therapeutische Elastische Kousen aan en uit te trekken.

Er is ook een mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met de zwachtels, drukmeter en TEK hulpmiddelen dus een loszittende broek bij de onderbenen is daarbij handig.

Schrijf je vandaag nog in, bezoek deze hands-on sessie en ontdek de kracht van compressietechniek!

  • De kracht van compressietechnieken

    Datum: 18 apr 2024Tijd: 13:00 - 14:00 CET
  • De kracht van compressietechnieken

    Datum: 18 apr 2024Tijd: 14:30 - 15:30 CET